Deel dit artikel
-

Microsoft Kinect gehackt, innovaties op komst

Drie uur nadat de Europese verkoop van Microsoft Kinect begon, is het innovatieve apparaat al gehackt. Techneuten kunnen nu nieuwe interfaces gaan ontwikkelen voor robots, kunst, schoolprojecten en zelfs Minority Report-achtige interfaces.

Anderhalve week geleden begon de verkoop van Microsoft Kinect. Het apparaat blijkt nu al gehackt of, wat nauwkeuriger, via een omweg open voor derde programmeurs.

De Kinect is een soort ‘voelende camera’ die aan de televisie en Xbox wordt verbonden. Het is een nieuw soort controller om spelletjes te spelen. Als input gebruikt hij de positie en bewegingen van gamers.

Hoewel Microsoft anders wil, is er geen Xbox meer nodig om de Kinect te kunnen gebruiken. Dat is waar de hack voor zorgt. Ontwikkelaars kunnen drivers schrijven zodat hij ook met een Pc, Mac of Linux-computer kan worden verbonden. Dat is het resultaat van een hackwedstrijd van het bedrijf Adafruit. Het loofde 3.000 dollar uit voor de eerste die de Kinect zou hacken, zonder hem te breken.

De winnaar, Héctor Martín Cantero wordt hier bekend gemaakt. Zijn in drie uur geschreven driver is hier te downloaden.

Cantero laat hier zien dat hij de bewegingssensor onder controle heeft.

Hij gaat het gewonnen geld verdelen onder de mensen die hem hielpen. Het volgende doel is om de dieptemeter van de Kinect aan de praat te krijgen.

Deze video, met een nachtlens geschoten, laat zien hoe de Kinect met infraroodpuntjes strooit om te zien welk object zich waar in een ruimte bevindt:

Matt Cutts, een bekende techneut van Google, roept na deze hack ook een wedstrijd in het leven. Eigenlijk zijn het twee wedstrijden. Duizend dollar gaat naar degene die de coolste toepassing maakt voor de Kinect. De andere duizend dollar gaan naar het team die het het makkelijkst maakt om Linux-software te schrijven voor de gekraakte Kinect.

Cutts’ suggesties: een Minority Report-achtige computerinterface, een programma dat gebruikt maakt van de versnellingsmeters in de Kinect, augmented reality en hij vraagt zich af wat je kan maken als je twee Kinects inzet om de omgeving af te tasten voor input.

De interface uit speelfilm Minority Report waar Cutts aan refereert:

Een Kinect kost 150 euro in de winkel. De optelsom van de prijzen van de losse onderdelen komt uit op 41 euro.

Deel dit bericht

2 Reacties

Bart

Open source hardware is coming your way this summer. So much for fabrikanten… De toegevoegde waarde zit em steeds meer in de bits en niet in de moleculen, vrij naar Negroponte.

Koos Koets

Ik denk dat er wel even een nuance gemaakt moet worden, ALLEEN de hardware is gehacked, met andere woorden, je kan de data uitlezen, de software die de XBOX gebruikt om gestures te herkennen is niet gehacked. En ik denk dat daar juist de kracht van kinect in ligt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond